In Vlaanderen heerst er nog steeds angst voor het capaciteitstarief. Uit recent onderzoek blijkt dat veel gezinnen weigeren hun oude analoge elektriciteitsmeter te vervangen door een digitale meter uit vrees voor hogere elektriciteitskosten. Nochtans biedt GENergy heel wat oplossingen aan om slimmer om te gaan met je energieverbruik. Hierdoor kan je de impact van het capaciteitstarief beperken en het meeste uit je zonnepanelen halen.
Het capaciteitstarief: analoog versus digitaal
Het capaciteitstarief werd in 2023 ingevoerd en is een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet, gebaseerd op je hoogste piekverbruik. Een van de belangrijkste doelen van het capaciteitstarief is om de spreiding van het stroomverbruik te bevorderen. Als iedereen op hetzelfde moment veel stroom verbruikt, kan het elektriciteitsnet overbelast raken, wat extra kosten met zich meebrengt voor netbeheerders en uiteindelijk voor de consument.
Voor gezinnen die al een analoge meter hebben, geldt een forfaitair bedrag, dat is gebaseerd op een standaard piekcapaciteit van 2,5 kWh, terwijl de gemiddelde piek bij de meeste gezinnen rond de 4 kWh ligt. Dit zorgt ervoor dat veel gezinnen bang zijn dat ze met een digitale meter opeens veel hogere kosten gaan maken.
Nochtans is deze vrees niet altijd gegrond. Voor kleinere gezinnen kan een digitale meter zelfs goedkoper uitkomen. Bij grootverbruikers, zoals gezinnen met een elektrisch voertuig of een warmtepomp, kan de situatie anders zijn. Maar hier is het essentieel om slim om te gaan met het verbruik om de impact van het capaciteitstarief te beperken.
Het capaciteitstarief met de slimme oplossingen van GENergy
Zonnepanelen
Met de digitale meter wordt de elektriciteit die je afneemt apart geregistreerd van de overtollige zonnestroom die je aan het net levert. De vergoeding voor teruglevering is gemiddeld 4 cent per kWh, terwijl de prijs voor afname ongeveer 34 cent per kWh is. Door de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken, kun je dus de pieken verminderen die leiden tot hoge capaciteitstarieven.
Energiebeheersysteem
Via het GENergy energiebeheersysteem kun je je actuele elektriciteitsverbruik monitoren, optimaliseren en dus besparen op je energiefactuur. Je kunt hiervoor een premie tot €400 aanvragen bij Fluvius.
Slimme laadpalen
Laad je elektrische of hybride wagen op met een laadpaal die past bij je verbruik en die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je alleen ’s nachts of tijdens de daluren oplaadt. Dit kan helpen om de piekbelasting te verminderen en daarmee de kosten te verlagen.
Thuisbatterij
Met een thuisbatterij kan je de elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen efficiënt opslaan voor later gebruik. Dit kan ook een handige manier zijn om je verbruikspieken te spreiden en het capaciteitstarief laag te houden.
Wil je meer weten over hoe jij kunt profiteren van hernieuwbare energie en de impact van het capaciteitstarief zo laag mogelijk kunt houden? Maak een afspraak bij GENergy en ontdek welke oplossing het voordeligst is voor jouw specifieke situatie en verbruik.